Par smernica ka prepoznavanju prave jabuke.
Pre svega treba znati da se prava jabuka ne može kupiti u supermarketu. Kada bolje razmislim, prava jabuka se ne može nigde kupiti. Nju jedino možete naći na nekoj livadi, zaboravljenu. Pola ploda je popadalo po zemlji i trune, pola se još drži na granama (za neupućene, jabuka je plod drveta jabuke, i raste na njegovim granama).
Ljudi koji žive u blizini ne mare puno za pravu jabuku. Ponekad neku pojedu, više iz dosade, ali svakoj nađu manu... Ili je kisela, ili ima tvrdu koru, ili - što je čest slučaj - ima crve. Ipak, najčešći razlog zapostavljanja je taj što se ovakva jabuka ne može prodati, ili je bar takvo opšteprihvaćeno mišljenje.
Drugi znak raspoznavanja je miris. Prava jabuka miriše na jabuku. Ma koliko ovo apstraktno zvučalo, verujem da biste taj miris prepoznali čim biste ga osetili. Ovaj miris bi Vas vratio u davno vreme Vašeg srećnog detinjstva. Samo pazite da, kada se prvi put, posle dugo vremena, susretnete sa pravom jabukom, ritual mirisanja ne obavljate prelazeći ulicu, vozeći automobil, ili tokom obavljanja nekog drugog potencijalno opasnog posla.
Prava jabuka ima i ukus jabuke. Taj se ukus ne može opisati rečima. Jedina nevolja ovde je ta što posle konzumiranja prave jabuke, dugo nećete biti u stanju da pojedete jabuku iz supermarketa sa ukusom pesticida.
Zanimljivo je još i to da ćete kada pojedete pravu jabuku, a čak iako izbegnete crve, imati utisak da ste pojeli pola kilograma mesa. Dakle, prava jabuka je izuzetno hranljiva.
I za kraj, za pripadnike nove, vizuelne generacije, kratki foto vodič:
![]() |
ovako izgleda prava jabuka |
![]() |
![]() |
ovako izgleda prava jabuka dok je jedete primetićete da odmah reaguje sa vazduhom (oksidira) |
![]() |
ovo je boja unutrašnje strane ljuske prave jabuke 2 minuta nakon guljenja |
Srećno!
No comments:
Post a Comment